طول دوره دکتری چقدر است؟

در این مقاله قصد داریم تا در مورد یکی از سوالات پر تکرار کاربران مرکز مشاوران تحصیلی علم افروز اطلاعاتی کاملی را ارائه کنیم سوالاتی که اغلب کاربران پرسیده اند عبارتند از: طول دوره دکتری چقدر است؟ طول دوره دکتری چند ترم است؟ طول دوره دکتری چند واحد است؟ برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دوره دکترا یا phd که بالاترین و عالی ترین رشته تحصیلی در ایران است در ادامه با ما همراه شوید.

طول دوره دکتری چقدر است؟

همان طور که گفتیم مقطع دکتر اخرین مقطع تحصیلی بوده که بالاترین و عالی ترین مدرک تحصیلی در ایران و تمام کشور های جهان است. دانشجویان برای تحصیلی در این دوره باید پژوهش های تخصصی در رشته و گرایش تخصصی که انتخاب کرده اند را انجام بدهند و با تهیه رساله دکتری و کسب نمره قبولی موفق به کسب مدرک دکترا شوند. در کشور ما ایرا طول دوره دکتری حداقل 3 و حداکثر 5 سال است که دانشجویالن پس از به پایان رساندن دوره کارشناسی ارشد می توانند تحصیلات خود را در مقطع دکترا با کسب ذتبه قبولی در کنکور دکترا آغاز کنند. البته طول دوره دکتری در همه ی کشور ها یکسان نیست مثلا در انگلستان طول دوره دکترا 3 تا 7 سال است و به صورت نیمه وقت یا پاره وقت ارائه می گردد؛ در آمریکا طول دوره دکتری اغلب 3 سال است که در بعضی موارد و رشته ها تا 6 سال نیز طول می کشد؛ در کشور های اروپایی نیز طول دوره دکتری متغییر است برای مثال در فرانسه 3 سال و در ترکیه 4 سال است.

به طور کلی تحصیل در مقطع دکترای هر رشته به صورت پژوهش محور بوده و پس از تهیه و ارائه رساله دکتری به دانشگاه محل تحصیل دوره ی آن ها به پایان می رسد. در ضمن پس از دوره دکترا می توان وارد دوره فوق دکتری شد که یک دوره تحیلی نیست و بیشتر جنبه تجربه کاری دارد.

بیشتر بخوانید: معرفی رشته حقوق

دوره دکتری چند ترم است؟

در قانونگذاری های انجام شده در دانشگاه های سراسر کشور دانشجویان در طول مدت هر سال می توانند دو ترم تحصیلی را پشت سر بگذارند که برای دوره دکتری همان طور که گفتیم دانشجو باید در 3 تا 5 سال تحصیلاتش را تمام کند. در کل این سال ها دانشجو مجاز به گذراندن حداقل 6 ترم تا حداکثر 8 ترم واحد درسی عمومی و خصوصی متنوع است. در این میان گزینه هایی برای افرادی که نتوانسته اند در این مدت فارغ التحصیل شوند هم وجود دارد که دانشجو با کسب مجوز می تواند حداکثر 2 ترم دیگر ادامه تحصیل بدهد و واحد های باقیمانده را پاس کند.

بیشتر بخوانید: پسا دکتری چیست؟

دوره دکتری چند واحد دارد؟

در این مطلب می خواهیم تعداد واحد های درسی مقطع دکترا را بیان کنیم. برخی از دانشجویان تصور می کنند که دوره دکترا فقط جنبه پژوهشی و تحقیقی دارد، ولی باید بدانید که بخشی از دوره دکتری شما آموزشی بوده و باید واحد های درسی را پاس کنید. طبق مصوبه های اعلام شده توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مقطع دکتری در تمام دانشگاه های دولتی و آزاد 36 واحد درسی است که از این تعداد 12 تا 18 واحد برای بخش آموزشی و کلاسی و 18 تا 24 واحد برای بخش پژوهشی و تهیه رساله دکتری ارائه می گردد. هر دانشجوی دکتری باید  هر ترم یا نیمسال تحصیلی 6 واحد درسی را انتخاب کرده و نمره قبولی در آن ها را دریافت کند. هر فرد در هر نیمسال تحصیلی تنها 10 واحد را می تواند انتخاب کرده و بگذارند، به عبارتی حداقل واحد درسی 6 و حداکثر واحد درسی 10 تا در هر ترم می باشد.

دوره های دکتری در ایران هم دو حالت آموزشی و پژوهشی داشته و در دوره پژوهشی دانشجویان بیشتر به تهیه و ارائه پایان نامه، دستاورد دوره دکتری می پردازند که اغلب نتایج خوبی برای فناوری های جدید، نظریه و ایده جدید، تولید دانش فنی و ثبت اختراعات و غیره دارد. به عبارت ساده تر باید بگوییم که دوره تحصیلی دکتری تنها با 3 تا 8 واحد درسی آموزشی و 28 تا 32 واحد درسی پژوهشی که مربوط به تهیه رساله است گذرانده می شود.

بیشتر بخوانید: مدارک لازم برای تاسیس داروخانه 1401

آزمون جامع دکتری چیست؟

آزمون جامع دکتری همان آزمونی است که طول دوره تحصیلی دکتری، دانشجویان پس از به پایان رساندن ترم سوم در نیم سال چهارم باید در آن شرکت کنند. این آزمون های سراسری بوده و در سال دو مرحله و در دو بخش کتبی و شفاهی اجرا می شود. قبولی در آزمون جامع دکتری یعنی مجوز آغاز دوره پژوهشی دانشجویان که تنها دو فرصت دارند تا نمره قبولی را کسب کنند در غیر این صورت از دانشگاه محل تحصیل اخراج می شوند. نکته قابل توجه دانشجویانی که قصد تحصیل در دوره دکترا دارند این است که حتماً باید  یکی از مدارک معتبر زبان انگلیسی را داشته باشند که این مدارک شامل: آیلتس، تافل، تولیمو و ام. اس. آر. تی.

نگارش رساله دوره دکتری همان طور که گفتیم با کسب نمره قبولی در آزمون جامع دکتری، دانشجویان وارد بخش پژوهشی و نوشتن رساله دکتری می شوند که باید برای این دوره برنامه ریزی کرده و زمانبدی دقیقی داشته باشند. توجه داشته باشید که تهیه اطلاعات و انجام تحقیقات برای  نوشتن رساله مختص به خودتان کاری بزرگ سخت و دشوار است که نیازمند استفاده از می گردد است. برای مثال نوشتن پروپوزال اولین مرحله از انجام رساله دوره دکتری است. بدین ترتیب باید دانشجوی دکتری با برقراری ارتباط با اساتید خبره در زمینه نگارش مقاله راهنمایی های لازم را دریافت کرده تا در زمان دقیق ارائه رساله بتواند آن را تحویل داده و نمره قبولی را کسب مدرک تحصیلی بگیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *